Rožňava a okolie - Rozsnyó és környéke


* ROŽŇAVA - VÁROS ÉS EMLÉKMŰVEI   * KÖRNYÉK EMLÉKMŰVEI   * 300 BARLANG ÉS SZAKADÉK    * KÖRNYÉK TÉRKÉPE   * KERÉKPÁR TÚRÁK   * TERMÉSZET    * SZÁLLÁS

 BARLANGOK-SZAKADÉKOK-FORRÁSOK
PELSŐCI (PLEŠIVEC) FENNSÍK

 A Rozsnyó, Csetnek és Pelsőc (Rožňava, Štítnik, Plešivec) közötti háromszögben található . Karsztvidéki síkság veszi körül meredek partokkal, déli részén többnyire bozótos erdők vannak, a középső és északi részén rétek, legelők találhatók. Nagyon gazdagok a felszíni és föld alatti mészkőképződményei, töbörök (dolinák) és kőmezői. Az utóbbi években alaposan feltérképezték a rozsnyói barlangászok. Kb. 200 barlang és szakadék található itt. Geomorfológiai szempontból ez a Szlovák Karszt (Slovenský kras) legjelentékenyebb fennsíkja kb. 53 km² területen.

Plešivská planina - Slovenský kras - Plešivecká

Plešivská planina - Slovenský kras - Plešivecká

 A fennsíkra kijelölt turistautak vezetnek Pelsőcről, Szalócról, Kőrösből, Rekenyeújfaluból és Csetnekről (Plešivec, Slavec, Kružná, Rakovnica és Štítnik).

Cisterna - Plešivská planina - Slovenský kras - Plešivecká

Cisterna - betónová nádrž, slúžiaca na zachytávanie dažďovej vody vybudovaná na dne závrtu, sa nachádza v strede Plešivskej planiny a slúzi ako napájadlo pre dobytok.
RV
retep.sk (c) 2002 - 2015