* ROŽŇAVA -  VÁROS ÉS EMLÉKMŰVEI   * KÖRNYĚK EMLĚKMŰVEI
  * 300  BARLANG ÉS SZAKADÉK    * KÖRNYÉK TÉRKÉPE   * KERÉKPÁR TÚRÁK   * TERMÉSZET   * SZÁLLÁS

 A VÁROS EMLÉKMŰVEI

ROZSNYÓ
JÁRVÁNY OSZLOP

 Járvány oszlop - Szeplőtelen Szűz Mária szobrával, magas oszlopon két ülő angyallal Rozsnyó főterén emelték 1710-ben a pestis járvány után. 1730-ban kiegészítették Szent Flórián és Nepomuki Szent János szobraival, amelyek a Szent Szűz két oldalán álltak alacsony négyszögletes oszlopon. A szobrokat eredetileg vaskerítés védte, ez sajnos eltűnt. A XX. század 50-es éveiben a hozzáemelt szobrokat áthelyezték a püspöki rezidencia udvarába, ahol csak Nepomuki Szent János szobra maradt meg. Az angyalok szobra szintén megsemmisült, Szent Flórián szobra pedig az udvaron lévő fák kivágásakor teljesen tönkrement. 1998-ban súlyosan megsérült az oszlop, ekkor szétszedték és a Szent Szűz szobrának másolatával helyettesítették. Majd 1998-1999-ben az eredeti szobrot és a korintuszi oszlopfőt restaurálták J. Kužidlo vezetésével, az együttest a városi galériában helyezték el. A szobrot és az oszlopfőt szürke homokkőből faragták.

Morový stĺp - RožňavaMorový stĺp - Rožňava
 
Későbarokk Szeplőtelen Szűz Mária életnagyságú szobra. Szűz Mária alakja hosszú ünnepi ruhában, összetett kézzel áll a kígyóval körültekert szimbolikus Földgömbön, jobb lába a járványt ábrázoló kígyó fején.

Későbarokk Nepomuki Szent János szobor majdnem életnagyságban (150 cm magas). A szent alakja hagyományos jelképeivel (kereszt és pálmaágacska), ünneplő ruhában négyszögletes állványon (120 cm).

A járvány oszlop másolata műkőből készült, mint az eredeti mű hiteles mása.

RV
retep.sk (c) 2002 - 2015