* ROŽŇAVA -  VÁROS ÉS EMLÉKMŰVEI   * KÖRNYĚK EMLĚKMŰVEI
  * 300  BARLANG ÉS SZAKADÉK    * KÖRNYÉK TÉRKÉPE   * KERÉKPÁR TÚRÁK   * TERMÉSZET   * SZÁLLÁS

A VÁROS EMLÉKMŰVEI

 ROZSNYÓ
KÁLVÁRIA

  A  Kálvária a város fölött található, barokk, későbbi korokból való átalakításokkal. Az első építményt, hét stációt kápolnákkal és a mai ormos kápolnát 1741-ben építtette Steer Jakab rozsnyói polgár feleségével, Katalinnal, Szabó Ferenc rozsnyói jezsuitafőnök kezdeményezésének köszönhetően. 1841-ben újabb átalakítást végeztek rajta, ekkor az ormos kápolna főoltárán egy új festményt helyeztek el és az eredeti hat kápolna (az egyik idővel tönkrement) újjáépült. A kápolnákból az eredeti olajfestményeket, amelyek akkor már nagyon rossz állapotban voltak, eltávolították és domborművekkel helyettesítették, amelyeket Kollarcsik István püspök rendelt Münchenben. Az Úr sírja kápolnát 1854-ban újíttatta fel Gromer Elek rozsnyói kanonok. Kb. abban az időben újították fel az ormos kápolnát körülvevő falat is a harangtoronnyal együtt. A XX. század 30-as éveiben épült újabb 14 stáció színes majolika domborművekkel, amelyek a mai napig üzemelő, Pécsett található Zsolnay-manufaktúrából származnak. Az eredeti kápolnák, amelyek már a XX. század első évtizedeiben is nagyon rossz állapotban voltak, azóta teljesen lepusztultak. Az Úr sírja kápolna kb. a XX. század második felében ment tönkre. Kettő a 14 stáció kápolnái közül a Járási Népi Csillagvizsgáló építésekor semmisült meg a XX. század 70-es éveiben.

Kalvária - Rožňava

Kalvária - Rožňava

Kalvária - Rožňava

 A kálvária utoljára 1987-89-ben volt felújítva. Akkor a harangot is újraöntötték, ezt azonban azóta ellopták és darabokra törték. A 90-es években a berendezést szinte teljesen kifosztották (a főoltár festményét, 7 darab angyal szobrot az oltártól és a szószéktől, a Szent Klement festményt és 2 fakeresztet). Az Úr sírja kápolna és az azt körülvevő fal már lerombolva.

A Kálvária a barokk ormos kápolnával az egész Gömör vármegye legrégibb hasonló művei közé sorolható. A mai állapota siralmas.
RV
retep.sk (c) 2002 - 2015